EU's direktiv om Bæredygtighedsrapportering (CSRD) fokuserer på virksomheders arbejde med miljø- og klimapåvirkning, sociale forhold og den generelle virksomhedsledelse.
Kravene til overholdelse og rapportering af bæredygtighed blevet yderligere skærpet i det efterfølgende EU-direktiv for Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD).
EU-taksonomien er en del af EU’s handlingsplan for bæredygtig finansiering og definerer seks klima- og miljømål, som økonomiske aktiviteter skal bidrage til for at blive klassificeret som bæredygtige.
EU’s forordning om klassificering, mærkning og emballering af kemiske stoffer (CLP) er baseret på FN’s harmoniserede system om klassificering og mærkning af kemikalier og sikrer en ensartet klassificering og mærkning af kemikalier i hele EU.
Hvis din virksomheds produkter indeholder træ eller naturgummi, bør du kende reglerne for EU’s forordning om skovrydning (EUDR). Formålet med EUDR er at regulere import, handel med varer indenfor EU, og eksport af varer, der bidrager til global skovrydning og skovforringelse.
REACH er en EU-forordning, der trådte i kraft i 2007, og som regulerer produktion og brug af kemiske stoffer for at beskytte menneskers sundhed og miljøet. Forordningen kræver, at industrien selv vurderer og håndterer risiciene ved de kemikalier, de producerer og anvender.
Et værktøj til at fremme effektiv affaldshåndtering og styrke den cirkulære økonomi i EU og Danmark, baseret på princippet om, at forurenerne betaler for affaldet fra deres produkter.
EU’s emissionshandelssystem er et centralt værktøj til at reducere drivhusgasemissioner og opnå klimaneutralitet inden 2050, ved at sætte et loft for CO2-udledning og tillade handel med CO2-kvoter.
PFAS dækker over en gruppe kemisk fremstillede og svært nedbrydelige stoffer, som anvendes bredt i industrien og kan være skadelige for miljøet og mennesker. Lovgivning på området er i udvikling.
EU’s direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, som sigter mod at gøre alle nye bygninger til nulemissionsbygninger inden 2030 og omdanne eksisterende bygninger til nulemissionsbygninger inden 2050 som en del af “Fit for 55”-programmet.
Bæredygtigt byggeri tager udgangspunkt i at bygge sunde, langtidsholdbare boliger og bygninger med fokus på miljø- og klimabelastningen i byggeprocessen. I den forbindelse findes der specifik lovgivning og certificeringsordninger til at fremme cirkulær økonomi og bæredygtighed.
Fra 1. marts 2024 skal EU-import af CO2-intensive produkter fra tredjelande indrapporteres og vil gradvist blive pålagt en klimatold baseret på CO2-udledningen i produktionsfasen.