EU´s indre marked er baseret på harmonisering af regler og fælles standarder, som sikrer, at varer, tjenesteydelser, kapital og personer kan bevæge sig frit over landegrænserne i Europa. Reglerne vedtages gennem EU’s 7 institutioner med hver sin rolle og beføjelser.
Handelspolitikken fastlægger rammebetingelserne for den internationale handel med varer, tjenesteydelser, kapital og personer, og reguleres på globalt plan gennem aftaler forhandlet af WTO, men er også reguleret gennem handelsaftaler mellem flere parter. EU-kommissionen forhandler og fastlægger betingelserne for samhandlen med tredjelande på vegne af DK og de øvrige medlemslande.
EU-forordningen kræver, at kun sikre produkter må markedsføres i Europa, og det er producenternes, importørernes eller forhandlernes ansvar at sikre, at produkterne opfylder de gældende sikkerhedsregler. Fra den 13/12/2024 træder nye regler regler i kraft, der især vil påvirke produkter ved fjernsalg.
EU’s direktiv om forsinkede betalinger fra 2011 har til formål at fremme rettidige betalinger med en standard betalingsfrist og bekæmpe ulige magtforhold mellem debitor og kreditor.
EU’s anvendelse af antidumpingtold og udligningstold som handelsforsvarsinstrumenter for at beskytte europæiske producenter mod unfair konkurrence og ulovlige subsidier fra tredjelande.